Anunturi vanzari produse agroalimentare
agrofitotehniaapiculturaarbusti fructiferiaviculturafloriculturalegumiculturamoluscoculturapisciculturaplante ornamentalepomiculturasericiculturasilviculturaviticulturazootehniaproduse traditionale
Cai din rasa Hutul
Rasa Hutul

Foto

Cai din rasa Hutul

Vizualizari: 4431 - Data: 31-01-2017 22:04:20
Boi la lucru
Boii care au ajutat omenirea să realizeze munci grele din cele mai vechi timpuri, sunt masculii maturi, castraţi, ce provin de la orice rasă de bovine.

Boii pot lucra singuri, în pereche sau mai mulţi în funcţie de greutatea sarcinii de lucru. Deși anumite rase de bovine se pretează mai bine pentru a face munca grea, în esenţă boii de la toate rasele pot fi instruiţi pentru munci agricole. Dar în Europa, pe lângă boi, erau folosite frecvent și vacile pentru tracţiune. Fermierii din Germania, Austria, Elveţia foloseau vaciile pentru un triplu scop: ca animale de lapte, pentru a ridica un viţel pentru carne, și ca animale de tracţiune. În America de Sud, Africa, China și India boii se folosesc în silvicultură la tran Citeste mai mult...

Foto

Boi la lucru

Vizualizari: 5863 - Data: 16-11-2016 15:45:55
Cai
Calul de tracţiune este o prezenţă constantă în istoria umanităţii și a contribuit esenţial la dezvoltarea agricolă și industrială, până pe la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Originea sa se află în regiunile vestice și nordice ale Europei, unde caii sălbatici (strămosii celor de astăzi) s-au adaptat la climatul rece și umed, devenind animale robuste și deosebit de rezistente.

Încă din antichitate, oamenii au făcut diferenţa între calul de tracţiune, docil și puternic, și cel de echitaţie, mult mai rapid și energic. Paradoxal, după ce acest animal l-a ajutat pe om secole de-a rândul, la cele mai dificile munci, după ce, în marile orașe, trăsurile, poștalioanele, primele tramvaie nu Citeste mai mult...

Foto

Cai

Vizualizari: 5264 - Data: 16-11-2016 15:26:00
Pictură "Car cu boi"- Nicolae Grigorescu
Folosirea animalelor pentru muncă a început cu mult înainte ca omenirea să înceapă agricultura și a contribuit foarte mult la expansiunea geografică a culturilor antice.

Tracţiunea animală este considerată azi de mulţi oameni ca fiind arhaică și ineficientă; azi, dezvoltarea din agricultură este posibilă datorită folosirii mașinilor. În ciuda celor 50 de ani de promovare a tehnologiei pentru agricultură în ţările în curs de dezvoltare, diferenţa de dezvoltare dintre ţările industrializate, bogate și cele cu economii slabe și dependente, a crescut.

Criza de petrol din anii 70 a reînnoit interesul pentru folosirea animalelor pentru munca din agricultură. Dar pentru ţările industrializate, aceas Citeste mai mult...

Foto

Pictură "Car cu boi"- Nicolae Grigorescu

Vizualizari: 5138 - Data: 16-11-2016 14:51:22
Turmă de oi
Datele istorice păstrate până în prezent atestă faptul că ovinele sunt crescute pe teritoriul României încă de la începutul formării acestui stat, iar numeroși istorici, scriitori și poeţi subliniază contribuţia acestei specii la unitatea de limbă și tradiţie a poporului român. Astfel, G. Călinescu în "Istoria literaturii române de la origini până în zilele noastre", arată că "balada Mioriţa sintetizează existenţa pastorală a poporului român".

Referitor la creșterea și arealul ocupat de specia ovină, în anul 1983, A. Pop și colab. arătau că "existenţa unor suprafeţe întinse de pășuni, configuraţia geografică și climatul temperat, alături Citeste mai mult...

Foto

Turmă de oi

Vizualizari: 2961 - Data: 16-11-2016 12:49:02
Chinchilla
Chinchilla este un animal rozător ce face parte din familia Chinchiliade. Se crește ca animal de companie deoarece este un animal foarte curat, nu emană mirosuri specifice, se hrănește doar cu furaje vegetale.

Chinchilla are coada stufoasă, urechi de șoarece, putând fi asemănată cu o încrucișare între iepure și veveriţă.

Chinchilla își are originea din zona Peru, Chile, Bolivia, Anzii sud-americani, trăind la o altitudine de 2500m, într-o zonă pietroasă și cu puţină vegetaţie.

Durata de viaţa a chinchillelor este de 10-15 ani, greutate 500-600g, gestaţia este de 111 zile, 4 incisivi și 16 molari (20 de dinţi). Sunt răspândite 3 specii de chinchilla:
• Chinchilla langiera Citeste mai mult...

Foto

Chinchilla

Vizualizari: 3394 - Data: 16-11-2016 11:59:31
Câine rasa Malamut de Alaska
Creșterea câinilor este una din preocupările ancestrale ale omului. La începutul prieteniei dintre om și câine, în epoca de piatră, au existat doar două "modele" de câine: lupul și șacalul.

Primii câini domesticiţi prezentau un amestec de caractere fenotipice (vizibile cu ochiul liber), ce le dădeau un aspect extrem de asemănător cu câinii de rasă comună întâlniţi la ora actuală.

În ultimii 14000 de ani mutaţiile naturale precum și "escapadele" omului în acest fascinant univers al selecţiei raselor de animale, au impus multiple variaÈ›iuni pe aceeași temă a celor două modele de baza.

Pe la anul 6500 î.e.n. existau totuș Citeste mai mult...

Foto

Câine rasa Malamut de Alaska

Vizualizari: 3366 - Data: 16-11-2016 11:33:02
Pisica egipteană Mau
În ciuda legendelor care o învăluie, pisica domestică nu este o urmașă directă a leilor și tigrilor. Deși originea sa precisă rămâne înceţoșată în trecutul său de șapte milioane de ani, experţii consideră că precursorul real al pisicii moderne a fost pisica de Cafru din Egipt, o rasă îmblânzită și apoi dresată pentru a vâna.

Pisicile domestice prezintă unele asemănări cu rudele lor antice din junglă, însă acest lucru se datorează originii lor comune din același animal ancestral. Acesta, un carnivor căţărător numit Miacis, ce a trăit acum 40 de milioane de ani, a evoluat în micul patruped Cynodictis, strămoșul intermediar al tuturor felinelor.

De fapt, legătura dintr Citeste mai mult...

Foto

Pisica egipteană Mau

Vizualizari: 3372 - Data: 15-11-2016 15:34:25
Capre
Creșterea animalelor ca știinţă a luat naștere în anul 1946, odată cu înfiinţarea primei catedre de specialitate din cadrul institutului Naţional agricol de la Versailles. În anul 1884 termenul de zootehnie a fost introdus de GASPARIN care provine din limba greacă, din îmbinarea cuvintelor: zoon= animal și technos =tehnica. În accepţiunea actuală zootehnia este știinţa care se ocupă cu studierea și stabilirea principiilor și metodelor care stau la baza tehnologiilor de producere, creștere, înmulţire și ameliorare a animalelor domestice, în scopul obţinerii de producţii mari, de calitate superioară, la preţuri cât mai mici.

Zootehnia studiază animalele din punct de vedere biologic și din punct de vedere Citeste mai mult...

Foto

Capre

Vizualizari: 3753 - Data: 15-11-2016 03:29:18
Iepurele de Angora- o rasa faimoasa pentru parul lui de textura lanii
Datorita blanii sale lungi spectaculoase, iepurele de Angora este o rasa faimoasa. Initial, crescut numai pentru parul lui de textura lanii, iepurele de Angora este astazi, de asemenea, o rasa de iepuri de companie. Desi iepurele de Angora este un excelent animalut de companie, blana lui lanoasa este inca colectata, toarsa si tesuta, neimplicand ranirea iepurelui, creandu-se in urma acestui proces obiecte de imbracaminte si paturi incredibil de pufoase.

Valorificarea iepurilor pentru lana

Lana de iepure de la rasa Angora reprezinta o importanta materie prima pentru industia textila.
Aceasta lana este mai calduroasa decat lana de oaie, motiv pentru care este foarte cautata.
La iepurii crescuti special pentru acest tip de productie stratul de par Citeste mai mult...

Foto

Iepurele de Angora- o rasa faimoasa pentru parul lui de textura lanii

Vizualizari: 4326 - Data: 10-11-2016 14:10:23
Rase de iepuri
Principalele rase de iepuri se clasifica in functie de greutatea corporala in stadiul de adult:

Mari (peste 5 kg):ex- Uriasul Belgian, Uriasul Alb
Mijlocii (3-5 kg): Chinchila mare, Chinchila mica, Albastru vienez, Argintiu Francez, Californian, neozeelandeza
Mici (2-3kg): Havana, Olandeza
Pitice (sub 2 kg) :Poloneza


Urias belgian- este cea mai raspandita rasa de iepuri de la noi din tara datorita marimii sale spectaculoase. Isi are originea din Flandra, din regiunea Gent-Belgia, unde s-a organizat prima asociatie din lume a crescatorilor de iepuri HET HEERHNOF.
- greutatea medie (kg) : 6-10;
- culorile blanii si alte caractere exterioare : blanite negre, cenusii, fluture, ochi bruni;
- productie : 4-6 kg carn Citeste mai mult...

Foto

Rase de iepuri

Vizualizari: 3480 - Data: 10-11-2016 14:08:15
Dinamica raselor de taurine din tara noastra
Ca urmare a condiţiilor social-economice concrete în care a evoluat societatea românească, ponderea diferitelor rase din efectivul total de taurine (structura de rasă) a cunoscut numeroase modificări.

În ţara noastră, până la mijlocul secolului al XIX-lea s-au crescut, aproape exclusiv, taurine aparţinând raselor primitive (Sura de stepă și Mocăniţa). Având în vedere că îmbunătăţirea potenţialului productiv și economic al acestor rase prin ameliorare în rasă curată este un proces îndelungat și dificil, s-a optat pentru metoda de ameliorare prin încrucișări de absorbţie (substituţie). În acest sens, începând cu anul 1845 și mai intens după anul 1860, s-au importat ta Citeste mai mult...

Foto

Dinamica raselor de taurine din tara noastra

Vizualizari: 3443 - Data: 10-11-2016 14:02:43
Oaie turcana
Creșterea ovinelor pentru producţia de carne este unul din sectoarele cele mai importante ale zootehniei. În ultimii câţiva ani, fermierii români s-au organizat în puternice asociaţii profesionale și au reușit să impună Ministerului Agriculturii să recunoască rasele locale.

Rasele locale de oi pot fi clasificate dupa finetea lânii:.

-rase cu lâna fină (Merinos de Palas; Merinos Transilvanean; Spanica);

Rasa Merinos de Palas - a fost creată în cadrul Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor Palas, fiind omologată ca rasă în anul 1960.

În urma perfectionarii, Merinosul de Palas a devenit o rasa mixta, de lâna fina si car Citeste mai mult...

Foto

Oaie turcana

Vizualizari: 4518 - Data: 09-11-2016 15:11:40
Sura de stepa
RASA SURĂ‚ DE STEPĂ‚

Rasa Sură de stepă provine din Bostaurus primigenius și s-a format sub influenţa directă a factorilor naturali de mediu, în condiţii pedoclimatice specifice zonei de stepă. Influenţa omului în formarea acestei rase este neînsemnată. Această rasă are origine comună cu alte rase europene: Andaluză (Spania), Romagnolă și Podolică (Italia), Zamorană (Portugalia), Salers (Franţa), Sură iugoslavă, Sură ungurească, Sură grecească etc. Până la mijlocul secolului trecut, rasa Sură de stepă deţinea ponderea majoritară în cadrul structurii de rasă a taurinelor din ţara noastră. După a doua jumătate a secolului al XIX-lea efectivul acestei rase s-a redus permanent, astfel că în anul Citeste mai mult...

Foto

Sura de stepa

Vizualizari: 3302 - Data: 09-11-2016 15:05:14